Mitul #5: Coachingul durează mult,

fiindcă este nevoie de timp pentru ca să apară rezultatele.

Realitate: Una dintre caracteristicile ce diferențiază coachingul de consiliere sau psihoterapie este faptul că este posibil să faciltieze realizarea de schimbări chiar și după prima sesiune. Astfel de rezultate rapide sunt:

  • clarificarea rolului pe care îl joacă clientul în generarea sau menținerea situațiilor provocatoare din viața sa,
  • identificarea de opțiuni alternative, ce fie au fost ignorate, fie au fost subevaluate anterior,
  • definirea unor pași concreți de acțiune, ce pot produce schimbări imediate în realitatea clientului,
  • identificarea de resurse suplimentare sau alternative ce permit îndeplinirea acestor acțiuni concrete,
  • ieșirea din paradigma „străduiește-te mai mult” și descoperirea efectelor benefice ale reducerii implicării sau analizării anumitor situații etc.

Pe baza rezultatelor obținute, în următoarele două – patru sesiuni clientul:

  • își clarifică nevoile și aspirațiile active în acel domeniu al vieții sale,
  • re-evaluează și re-ierarhizează valorile asociate cu acel segment, pentru a putea lua mai ușor decizii și stabili priorități,
  • își definește obiective pe termen mediu și lung, în acord cu nevoile și valorile clarificate,
  • stabilește planuri de acțiune și identifică resursele necesare, eventual modul în care și le poate dezvolta sau suplimenta,
  • își optimizează strategiile de comunicare, cooperare, motivare etc., pentru a-și maximiza șansele de succes.

Ulterior, poate menține legătura cu coachul pentru a avea, din când în când, o sesiune de evaluare a progreselor și eventuală redefinire a obiectivelor, strategiilor sau resurselor, fără ca acest lucru să fie obligatoriu.

În cazul unui contract complex de Life Coaching, menit să-i creeze clientului oportunitatea de a trece în revistă toate aspectele vieții sale și să și-o redefinească în acord cu propriile nevoi, aspirații și valori, procesul descris mai sus este aplicat tuturor segmentelor din Roata Vieții. De aceea, numărul de 3-5 sesiuni poate fi multiplicat cu 4-9 aspecte ale vieții adulte luate în calcul, rezultând un număr de 12 – 45 sesiuni care, realist vorbind, pot fi întinse pe 3-12 luni. Dar nici în acest caz rezultatele nu se lasă așteptate luni și luni de zile, ci apar după primele sesiuni și, aparent surprinzător, se propagă de la un domeniu de viață la altul. Clarificarea relației cu ceilalți adesea are efect asupra sănătății și stării de bine, optimizarea carierei produce efecte în relația cu banii, posesiile materiale și hobbyurile, îmbunătățirea relațiilor intime conduce la salturi în productivitate etc.

Concluzie: Coachingul poate produce rezultate chiar și printr-o singură sesiune, iar schimbările dorite trebuie să se manifeste după maxim 3-5 sesiuni. Calitatea procesului de coaching este dată exclusiv de natura, amploarea și constanța schimbărilor pe care le facilitează, și nu de experiența emoțională a relației cu cineva care îți acordă atenție totală. Chiar și în cazul unor contracte complexe de Life Coaching, deși procesul poate dura 3-12 luni (comparativ cu 2-3 ani cât durează o analiză personală realizată prin psihoterapie), rezultatele apar, în fiecare domeniu, după primele sesiuni, iar apoi se tot amplifică și propagă de la un domeniu de viață la altul.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți deveni Life Coach profesionist, urmează acest link.

Leave A Comment

Nu ai niciun produs în coș.