Provocările lui Iulian
Cazul pe scurt
Iulian este un antreprenor de succes, chiar dacă are doar puțin peste 25 de ani. Capacitatea sa extraordinară de a înțelege exact ce își doresc clienții de la o platformă web și de a traduce apoi cerințele lor în funcții și comenzi pe care le programează colaboratorii lui îi permite să obțină constant proiecte la care concurenții lui doar visează.
Dar
Provocarea inițială
Iulian are o problemă: de fiecare dată când îi intră în cont banii de la clienți, aplică regula citită în cartea „Cel mai bogat om din Babilon” și se plătește în primul rând pe el. Asta înseamnă că ia la rând 2-3 malluri, își cumpără haine, pantofi și accesorii pe care le poartă apoi doar de 2-3 ori, își invită prietenii și le face cinste, pentru a-și dovedi că are succes financiar și că își poate permite orice.
Numai că atunci când se trezește din beția cheltuirii banilor abia câștigați, încep să vină mesajele de la colaboratori: și ei vor (și merită) să fie plătiți pentru munca lor. Iar Iulian constată, cu groază, că nu mai are suficienți bani ca să achite toate facturile pe care echipa lui i le trimite.
Așa că începe să mintă că nu ar fi fost plătit de clientul final, sperând ca din următoarea încasare să-și achite datoriile. Și, dacă colaboratorii refuză să lucreze la noi proiecte până când sunt plătiți, începe să caute (și încă găsește!) noi colaboratori.
Numai că atunci când sosește următoarea încasare, ce crezi, își plătește datoriile, vechi și noi? Nu, desigur, cuvintele babilonianului fictiv îi răsună în urechi: „Pay yourself first!” și o ia de la capăt.
Iulian se confruntă cu semnele tipice ale traumei financiare generate de nedreptate:
- Consideră banii drept o „pradă” de consumat
- Aplică regula YLOO (you live only once)
- Se înfurie dacă nu este plătit, dar la rândul lui nu-i plătește pe alții, comițând aceeași nedreptate
- Chiar dacă este conștient de greșeală, o repetă
- Își asumă riscuri, dar nu le gestionează corect
- Exploatează pasiunea altora pentru a-și finanța propriile plăceri
Abordarea cazului
Evaluarea Expertului:
„Traumă de nedreptate, evident”
Trauma de nedreptate este frecvent întâlnită la antreprenorii din domeniul serviciilor, cărora le limitează capacitatea de a-și dezvolta afacerile. Marea provocare în acest tip de cazuri este scoaterea persoanei din poziția de Victimă și asumarea responsabilității pentru situațiile actuale.
Momente-cheie ale procesului
Pentru a putea ieși din poziția de Victimă și a-și defini o nouă relație cu banii, clientul are nevoie de identificarea originii traumei și depășirea ei, prin:
Regresie: L-am condus pe Iulian într-o explorare a trecutului, pentru a retrăi o situație din clasa a treia, ce generase trauma. S-a revăzut adunând bani de la colegii de clasă, pentru a cumpăra un cadou altui coleg care își serba ziua de naștere. Iar Iulian i-a cheltuit pentru a-și face lui cadouri, haine și jucării pe care părinții tot amânau să i le cumpere: „La salariul următor, mai ai puțină răbdare!”, îi spuneau ei. Iar Iulian considera că astfel îi făceau o mare nedreptate, pe care acum, având banii respectivi, o putea corecta.
Asumarea responsabilității: Până să lucreze cu mine, Iulian nu s-a gândit nicio clipă că la rândul lui îi făcuse colegului o mare nedreptate, folosind banii destinați cadoului său. Și toată furia pe care o avea față de părinții care-l țineau din scurt cu banii s-a transformat în rușinea față de fapta lui din trecut.
Rezolvarea traumei: Întrucât la momentul respectiv Iulian a fost bătut de tatăl său, iar apoi părinții nu i-au mai dat bani de buzunar aproape un an, până când au recuperat banii cheltuiți de el, aceste „evidente” nedreptăți au fost adânc ascunse în corpul lui Iulian, sub forma unui corset de mușchi încordați, ce aparent controlau furia, dar de fapt ascundeau rușinea. Am lucrat la accesarea emoțiilor și dizolvarea acestui corset muscular. Iar când mușchii i s-au relaxat, a apărut o extraordinară senzație de libertate și putere interioară autentică.
Schimbarea de mindset: Repetarea inconștientă a situației din clasa a treia era reflectată la nivel conștient de definirea banilor drept o „pradă”, ce trebuie rapid „consumată” (cheltuită), pentru ca să nu ți-o ia alții. Eliberându-se de ideea de nedreptate, Iulian a redefinit banii drept un „merit”, ce trebuie distribuit întregului grup de colaboratori în funcție de contribuție. Și și-a definit o limită de 20% din banii care îi rămân după ce își plătește colaboratorii, de care să dispună după bunul plac.
Rezultate obținute
Am realizat schimbările descrise mai sus în primele 4 sesiuni 1-la-1, iar apoi am convenit să ne revedem după 3 luni, pentru evaluarea efectelor din viața reală a lui Iulian.
Nu numai că și-a schimbat complet atitudinea și comportamentul față de bani, colaboratori și clienți ci, datorită faptului să s-a dus vestea că este bun platnic, a putut începe colaborări și cu programatori experți, care i-au extins gama de platforme web pe care le poate realiza.
Astfel, și-a crescut atât valoarea per proiect, cât și numărul de proiecte realizate, sporindu-și de aproape 4 ori profitul.
În fine, Iulian mi-a spus că deși veniturile sale au crescut simțitor, și-a redus la jumătate cheltuielile impulsive deoarece, spunea el: „nici banii nu merită să le faci nedreptatea de a-i risipi pe orice prostie”.
Evaluarea finală a clientului
Iulian M. -
Antreprenor
„Daniel știe cum să te scoată din zona de confort și să te ajute să identifici minciunile și tâmpeniile pe care ți le spui. I-am apreciat profunzimea, căldură și înțelepciunea, precum și simțul umorului și lipsa oricărei prejudecăți, care mi-au dat multă încredere și au făcut ca totul să fie mai ușor.”
Detaliile studiului de caz
Dacă ai provocări similare în propria viață, contacteză-mă!
Luni – Vineri între 10 și 18