Un român la Primul Congres Mondial de NLP

congres-nlp-berlin

Cu ocazia Primului Congres Mondial de NLP (programare neuro-lingvistică) de la Berlin, s-a format un grup de 15 specialiști din întreaga lume ce și-a propus să pună NLP în acord cu actualul stadiu de dezvoltare al neuroștiintelor. Colectiv din care am onoarea să fac parte și eu.

De aceeea, se poate spune că pe 27 mai 2006 la Berlin s-a inaugurat nu doar nouă gara centrală, inima transportului feroviar european, ci și cea de-a patra etapă de dezvoltare a NLP.

NLP este o metodă de comunicare eficientă și de dezvoltare personală, foarte apreciată pentru rapiditatea și impactul profund al intervențiilor sale. Este folosită în cadrul trainingurilor de nivel înalt din domeniul afacerilor, team building, vânzări, management, negocieri, precum și în pregătirea avansată a profesorilor, medicilor, antrenorilor sportivi. De asemenea, este mult utilizată în domeniului coachingului executiv, de echipă și personal, permițând depășirea limitelor și atingerea de obiective din ce în ce mai îndrăznețe.
Cu peste 200 de participanți din mai mult de 20 de țări și 9 prezentatori provenind din tot atâtea tari de pe patru continente, Primul Congres Mondial de NLP a fost un adevărat succes. Participanții au avut ocazia să intre în contact cu cele mai noi și interesante concepte NLP, cu noi abordări în privința tehnicilor de dezvoltare personală prin NLP.

Cel mai important aspect a fost schimbarea accentului spre o abordare holistică a ființei umane, pe baza ideilor lui Ken Wilber și Clare Graves – fundamentul celei de-a patra etape de dezvoltare a NLP.

Am discutat o noapte întreagă cu ceilalți 14 membrii ai noului grup de reflexie și am ajuns la concluzia că în prezent NLP este asemeni unui fluture pregătit să iasă din cocon. Multe din ideile ce au stat la originea sa, cu 30 de ani în urmă, nu mai sunt susținute de datele experimentale furnizate de dezvoltarea explozivă a neurostiintelor din ultimii 5-6 ani. De asemeni, unele dintre axiomele pe care se fundamentează pot fi reformulate, permițând un salt cuantic similar celui făcut acum un secol, când Einstein a lărgit fizică galileeană și a formulat teoria relativității.

Ken Wilber, în cartea sa «A Brief History of Everything», a reușit unificarea în plan teoretic a punctelor de vedere referitoare la conștiința umană și interacțiunea să cu lumea – lucru pe care îl încercase și Einstein, însă pornind de la matematică și fizică.

Este timpul să desfacem NLP din învelișul limitant al trecutului și să-i permitem să ne poarte, cu aripile sale puternice, acolo unde poate nici nu am visat vreodată că vom ajunge. În felul acesta, NLP va redeveni ceea ce a fost în anii ’80 și ’90 ai deceniului trecut – cea mai avansată și apreciată tehnica de dezvoltare personală, instrumentul cel mai activ de depășire a limitelor și atingere a obiectivelor.

Două concepte s-au desprins a fi valorile pe care grupul le va reflecta în cea de-a patra generație de NLP: etică și calitatea.

„În ultimii ani, NLP a făcut progrese uriașe și se afla la răscrucea spre trecerea la un nou nivel de calitate. Și constatăm că în rândul trainerilor prezenți la Congres etica relației cu clienții este o valoare firească, ce nu a trebuit să fie impusă din exterior, dar care dă roade evidente”.”

mi-a împărtășit Karl Nielsen, președintele IN (Internațional Association of NLP Institutes) și al comitetului de organizare.
Încălcarea acestor valori de către unii traineri din anterioarele generații a condus la o percepție publică deformată și limitată, NLP fiind considerat de mulți drept un instrument de manipulare.

„Trebuie să facem distincția dintre iluzie și realitate, dintre a spune oamenilor ceea ce vor să audă și ceea ce NLP poate cu adevărat să facă pentru ei. Căci stabilirea unui contact profund cu cineva se poate face doar pe baza încrederii reciproce și orice intenție de manipulare devine mult mai ușor perceptibilă atunci când ești în raport cu cineva decât în mod obișnuit,”

mi-a spus Ueli Frischknecht, secretar-general al IANLP (Internațional Association for Neurolinguistic Programming).

Extrem de fertilă din punctul de vedere practic este introducerea în NLP a celor 8 niveluri de structurare identificate de Clare Graves.

„Putem acum descrie fiecare etapă de dezvoltare organizațională în termenii acestor niveluri și adapta metodele NLP de intervenție nivelului la care se afla compania. Este un instrument extraordinar de diagnostic organizațional și de intervenție structurată, ce permite reducerea la minim a eforturilor necesare și accelerarea semnificativă a schimbărilor în cadrul companiilor.”

a precizat Rudolf Metzner, de la Mezner Consulting, Germania.

Iar Brian van der Horst (Franța) a prezentat exemple extrem de convingătoare referitoare la efectele pe care le-a produs aplicarea acestui tip de intervenție la companii precum European Investment Bank, Lufthansa, Hewlett Packard, McKensey, Deloitte & Touche, Siemens, Volkswagen.

De aceea, am certitudinea că în următoarea perioadă, NLP se va schimba profund și sunt încântat atât de faptul că voi contribui personal la acest lucru, cât și că publicul din România va beneficia în timp real de rezultatele acestui progres.

Competent Consulting și-a propus să faciliteze contactul publicului românesc cu cât mai mulți dintre acești deschizători de drumuri, pentru a accelera producerea efectelor benefice ale NLP în România. Primii care vor veni sunt Ueli Frischknecht și Megha Baumeler din Elveția și vor fi urmați de alții în 2007. Este modul în care înțelegem să contribuim la integrarea României în rândul țărilor cu mare potențial de dezvoltare umană.

Leave A Comment

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golRevenire la magazin