fbpx

Trauma banilor sabotează visele antreprenorilor

evil-business-clown-holding-bomb-dreamstime_269710284

În călătoria palpitantă a antreprenoriatului, drumul este adesea pavat cu decizii cu mize mari, riscuri copleșitoare și nopți nedormite. Dar entuziasmul provocărilor, fiorul creației și satisfacția succesului fac ca totul să merite.

Cu toate acestea, din umbră pândește o nălucă invizibilă, care se poate infiltra pe nesimțite în mintea ta. O amenințare mai directă decât concurența de pe piață sau dificultățile de finanțare: este spectrul obsedant al traumei banilor.

Imaginează-ți: îți conduci corabia antreprenorială prin mările furtunoase, navigând spre orizontul succesului. Dintr-o dată, o ceață stranie te împresoară, blocându-ți vizibilitatea și abătându-te de la curs. Acea ceață este întruchiparea traumei banilor, o forță nevăzută născută din experiențe trecute care îți întunecă judecata și deciziile financiare.

Potrivit unui studiu din 2019 al Asociației de Terapie Financiară, 75% dintre antreprenori au experimentat o formă sau alta de traumă a banilor. Adică trei din patru antreprenori se luptă cu această nălucă invizibil. O nălucă ce le sabotează succesul și le aruncă în aer visele. Ești și tu unul dintre aceștia?

Demascarea nălucii ascunse în tine

Când oamenii aud cuvântul traumă, cred că se referă la ceva extrem, cum ar fi un faliment, un divorț sau pierderea locuinței. Desigur, o traumă financiară poate proveni din astfel de situații, dar cel mai adesea este produsă de experiențe mult mai puțin dramatice, dar care au un impact important asupra noastră. Poate fi vorba despre lucruri aparent banale din copilărie, cum ar fi faptul că i-am auzit pe părinți certându-se pe tema banilor sau am pierdut banii pe drumul spre chioșcul de înghețată.

Trauma financiară este un moment din viață în care:
• ne-am confruntat cu o situație derutantă sau copleșitoare,
• care ne-a produs o mare încărcătură emoțională,
• iar credințele și percepțiile despre relația cu banii iau o turnură negativă.

Îți amintești prima dată când ai ținut în mână o monedă? Sau când ai primit primii bani ca recompensă pentru munca ta? Entuziasmul și uimirea inocentă a acestor momente sunt adesea umbrite de experiențele noastre anterioare legate de bani.

• Au fost banii o sursă constantă de tensiune în familia ta? Erau înșelători și puțini, un lux pe care alții îl aveau, dar pe care tu nu ți-l puteai permite?

Sau au fost abundenți, dar însoțiți de vinovăție și de teama de a-i pierde?

Aceste experiențe ne întipăresc în minte o poveste, un scenariu al banilor care ne dictează ulterior comportamentele noastre financiare, fără să ne dăm seama de asta.

Pentru a-ți demasca trauma banilor, scufundă-te în adâncurile trecutului tău. Notează-ți momentele financiare cheie din viața ta. Cum te-au făcut să te simți? Ca un detectiv care pune cap la cap indicii, vei începe să deslușești misterul traumei tale legate de bani.

Hai să-ți spun povestea lui Matei.

Matei, un fondator de startup motivat, era un geniu în crearea de soluții inovatoare. Compania sa câștiga tot mai multă cotă de piață, dar, în ciuda succesului, se trezea că face economii în mod continuu, își subevalua produsele și trăia cu o teamă perpetuă de faliment. Scenariul său legat de bani, înrădăcinat în lipsurile și frica din trecut, sabota pe furiș potențialul companiei sale.

În a treia sesiune de lucru cu mine, și-a amintit cum mama lui ascundea constant o parte din banii familiei, ca să aibă „bani albi pentru zile negre”. Iar micul Matei nu pricepea deloc cum vine asta, pentru că:

• banii erau albaștrii (bancnotele de 100 de lei),

• iar zilele lor erau pline de lumină.

Dar când tatăl său i-a promis că îi cumpără bicicletă și s-a dus să ia banii din dulapul familiei (acolo, sau sub saltea, își țineau economiile baby boomers), mama a sărit ca arsă și a spus ceva ce l-a marcat profunde pe Matei:

Nu ai nevoie de bicicletă, dragul meu, tu ești chibzuit ca mine și știi să renunți la plăceri!

Și da, acea zi a fost neagră pentru Matei. A fost devastat de cearta dintre părinții lui și de faptul că l-au băgat la mijloc, de parcă el ar fi fost de vină pentru tensiunile dintre ei.

Dar, pentru că ținea extrem de mult la mama lui și își dorea să fie ca ea, și-a asumat această descriere a propriei persoane, în legătură cu banii:

Dacă sunt chibzuit și renunț la plăceri, mama va fi mândră de mine.

În prezent, Matei ar putea să-și cumpere chiar și un avion (cazul este absolut real!), dar ezită înainte să-și cumpere o cămașă sau pantofi noi.

Lucrând împreună la depășirea acestei traume și false identificări cu mama, regula de viață a lui Matei a devenit:

Sunt chibzuit, îmi aloc inteligent banii, inclusiv pentru mine și plăcerile mele.

Ce zici, s-a schimbat viața lui Matei din acel moment?

 

Eliberarea de traumă

Vindecarea unei traume legate de bani nu este ceva ce se petrece într-o noapte. Este o călătorie. Este ca și cum ai meșteri un mozaic frumos din cioburi, necesită răbdare, creativitate și angajament.

Primul pas în această călătorie de vindecare este conștientizarea. Fii un observator conștient al emoțiilor tale legate de bani.

• Simți un fior rece pe șira spinării atunci când te gândești să îți mărești prețurile?

Sau poate un val de vinovăție atunci când te răsfeți cu ceva ce ai câștigat?

Ori strângerea de inimă că dacă ajungi să ai prea mulți bani, vor veni prietenii și rudele să-ți ceară „împrumut”, iar tu nu le vei putea spune „Nu”?

Aceste emoții nu sunt întâmplătoare: ele sunt un semnal de alarmă din partea subconștientului tău, care te orientează spre traumele legate de bani.

După ce ți-ai identificat traumele banilor, este timpul pentru puțină alchimie psihologică.

Transformă-ți scenariul banilor din plumb care te îngreunează în bani de aur, care te pun în valoare.

De exemplu, dacă scenariul tău spune „banii sunt un rău necesar”, redefinește-l în „banii sunt instrumentul prin care mă pot dezvolta și pot crea ceea ce îmi doresc”.

Să luăm ca exemplu parcursul Emiliei. Emilia este freelancer, cu o inimă de aur, creativitate scânteietoare și spirit de oțel. Cu toate acestea, afacerea ei era mereu pe baze șubrede. Când ne-am întâlnit, credea că

a face bani înseamnă să-i exploatezi pe alții.

Și, ca rezultat, lucra singură și evita să își ia angajați sau colaboratori, pentru a nu „crea datorii karmice”, după cum spunea ea. Desigur, acest lucru îi limita capacitatea de a răspunde comenzilor la propriile resurse de timp și energie.

După ce și-a recunoscut trauma banilor, ea și-a reformulat convingerea în

A face bani îmi permite să creez locuri de muncă și să contribui la comunitatea mea.

Această schimbare de perspectivă a declanșat o transformare. Afacerea ei a înflorit, creând valuri de impact pozitiv în comunitatea ei. Iar oamenii cu care s-a înconjurat au eliberat-o de sarcinile repetitive, permițându-i să devină încă mai creativă și strălucitoare.

Ce zici, doar viața Emiliei s-a schimbat după ce a lucrat cu mine?

 

Design Your Future® – Crearea unei noi povești

Înainte să apeleze la mine, Emilia a lucrat cu ea, meditând, citind cărți de dezvoltare personală și ascultând podcasturi. Uneori, însă, trauma banilor poate fi la fel de încăpățânată ca o pată pe tricoul tău preferat.

Atunci când auto-ajutorarea nu este suficientă, îndrumarea profesională poate face minuni.

Terapeuții financiari sunt ca niște vânători de fantome, care te ajută să te confrunți și să-ți învingi traumele legate de bani.

Ei oferă un spațiu sigur pentru a-ți explora traumele financiare și îți oferă strategii pentru a-ți rescrie scenariul banilor.

Reține: a cere ajutor nu este un semn de slăbiciune, ci o dovadă a rezistenței tale. Nu ești singur/ă în această luptă împotriva personajului malefic invizibil.

Cunoașterea este cel mai puternic antidot al fricii. Atunci când înțelegi toate aspectele legate de finanțele personale, îi iei puterea nălucii.

Poate crezi că finanțele sunt un labirint complex, dar, cu puțin efort, îi poți stăpâni meandrele. Familiarizează-te cu elementele de bază ale elaborării unui buget, ale investițiilor și ale gestionării datoriilor. Pe măsură ce vei dobândi cunoștințe financiare, vei căpăta încredere în tine și problemele financiare te vor intimida tot mai puțin.

Obiectivele financiare sunt ca Steaua Polară care îți ghidează nava antreprenorială.

Fie că este vorba de atingerea unei anumite marje de profit, de investiția într-o nouă linie de produse sau de extinderea pieței de desfacere, existența unor obiective tangibile te poate ajuta să promovezi o relație constructivă cu banii. De fiecare dată când atingi un obiectiv financiar, mai iei din puterea nălucii invizibile!

În spectacolul antreprenoriatului, tu ești scenaristul, regizorul și actorul principal.

Ai puterea de a rescrie scenariul banilor tăi și de a crea o nouă poveste. O poveste în care banii nu sunt o nălucă amenințătoare, ci un aliat, un instrument care îți alimentează visele antreprenoriale și îți amplifică impactul.

Și, în cele din urmă, amintește-ți să manifești bunătate și răbdare față de tine.

Vindecarea de trauma banilor este o călătorie, nu o competiție.

Este ca și cum ai naviga împotriva vântului: vor exista momente de luptă și frustrare, poate vei și da înapoi din când în când. Dar fiecare mic pas înainte, fiecare mică victorie merită să fie sărbătorită. Exersează grija față de tine, hrănește-ți sufletul și amintește-ți să te bucuri de călătorie.

Așadar, este momentul să te eliberezi de năluca invizibilă. Trauma banilor poate fi un dușman formidabil, dar cu conștientizare, reziliență și instrumentele potrivite, o poți învinge.

Nu lăsa spectrul trecutului să-ți bântuie prezentul sau să-ți dicteze viitorul.

Ești mai puternic/ă decât crezi, iar călătoria ta antreprenorială îți asigură și resursele, și provocările ca să reușești.

Iar câtă vreme ești pe calea vindecării și a transformării, ține minte acest lucru: nu clădești doar o afacere, ci și pe tine!

 

P.S. (adăugat în iunie 2021)

După ce vreme de 3 ani a tot exersat zborul cu parapanta și kite, Matei m-a sunat astăzi ca să-mi spună fericit:

Mi-au livrat avionul! Nu este unul cu două locuri, cum discutasem cu tine, ci cu șase locuri!

– Wow, minunat!, i-am răspuns. Dar ce te-a făcut să cheltui mai mult pentru el? Îți merge chiar atât de bine afacerea?

– În primul rând asta, dar, știi, peste câteva luni se vor naște gemenii și m-am dat seama că și ei merită să aibă loc în avion!

Leave A Comment

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golRevenire la magazin