fbpx

Te îngrijorează banii și nu te bucuri de viață?

Eliberează-te de Grijile Financiare, cu Daniel Bichiș, Psihologul Banilor

Una dintre cele mai frecvente teme discutate în sesiunile 1-la-1 și la Bootcampuri este faptul că grija banilor bântuie mințile românilor și le strică cheful de viață.

Poate că și tu cunoști prea bine presiunea grijilor financiare, felul în care se strecoară în nopțile tale, transformând odihna în neliniște, dar și cum îți strică tot cheful în timpul zilei, strângându-ți inima chiar și în momentele în care ar trebui să te bucuri.

Dacă zile și nopți la rând te-ai gândit doar la bani căutând intens o ieșire din stresul financiar, îți spun doar atât:

Când ai probleme sau greutăți financiare, nu banii sunt cauza, ci mindsetul tău orientat spre îngrijorare, nu spre soluții.

Deci, care este abordarea constructivă în cazul în care te confrunți cu griji financiare?

Adevăratul rost al grijilor financiare

Ca orice îngrijorare, grijile financiare apar în mintea noastră cu un scop precis. Ele te avertizează că te afli într-o situație riscantă și este momentul să iei o serie de măsuri.

Numai că, adesea, aceste măsuri poate reprezenta lucruri pe care nu prea vrei să le faci:

  • • să muncești mai mult,
  • • să cheltui mai puțin,
  • • să ceri sprijinul altora
  • • să recunoști că ai greșit,
  • • să-ți asumi o pierdere etc.

De aceea, poate apare tentația să „îți bagi capul în nisip” sau, cel puțin, să tergiversezi, cu speranța că lucrurile se vor rezolva de la sine, ca prin magie.

Dar efectul este intensificarea și perpetuarea îngrijorărilor, prezente în mintea ta pentru a te încuraja să te pui pe treabă, chiar dacă nu-ți place asta.

Ce faci atunci când te invadează grijile financiare?

În felul acesta grijile, inclusiv cele financiare, ne copleșesc și au tendința de a ne prezenta întreaga realitate în culori sumbre, amenințătoare. Pentru că ni se pare că suntem înconjurați de amenințări înfricoșătoare și ni se pare că suntem obligați să le facem față singuri, suntem predispuși să lăsăm grijile să invadeze și părți din viața noastră unde chiar nu-și au locul.

Și astfel:

  • • începem să ne certăm aiurea cu cei dragi, în loc să ne sprijinim reciproc,
  • • comitem greșeli la serviciu sau în trafic, ce ne costă și ne reduc și mai mult mijloacele prin care putem ieși din situația dificilă,
  • • ne afectăm imaginea de sine și stima de sine, punându-ne tot felul de etichete înjositoare, iar astfel ne subminăm încrederea și determinarea de a ne asuma acțiunile necesare și a depăși obstacolele financiare.

De aceea, este important să-ți amintești că:

În vremuri grele, este esențial să protejezi și să te bazezi în primul rând pe acele părți din viața ta care sunt în regulă și merg bine.

Iar când pui în practică măsurile pe care le sugerează îngrijorarea, aceasta nu-ți mai perturbă somnul, timpul liber sau relațiile cu cei dragi.

 

Poți controla modul în care reacționezi la dificultățile financiare

Chiar dacă rareori lucrurile ating proporțiile catastrofice pe care grijile ajung să ni le ilustreze în minte, majoritatea oamenilor se confruntă de-a lungul vieții cu dificultăți financiare de un anumit fel. Ele pot apărea ca rezultat al propriilor noastre acțiuni sau al unor circumstanțe aflate în afara controlului nostru.

Oricare ar fi originea îngrijorărilor, modul în care reacționăm față de ele se află sub controlul nostru.

Iar punerea transformarea grijilor financiare dintr-un generator de coșmaruri într-un declanșator al acțiunilor eficiente este un mecanism vital pentru a starea noastră generală de bine (wellness).

 

Soluția practică de eliberare de grijile legate de bani

Am folosit ani de-a rândul în sesiunile 1-la-1 o tehnică originală de accesare a rădăcinilor profunde ale anxietății financiare (după cum îi spun psihologii), iar acum am decis că este momentul să o fac accesibilă tuturor, gândindu-mă la tine și la provocările cu care se confruntă zi de zi orice antreprenor, freelancer sau manager.

O poți accesa gratuit pe canalul de YouTube „Psihologul Banilor”, pe care am postat o meditație ghidată bazată pe această tehnică,

Pentru a-ți schimba mindsetul referitor la bani, această sesiune îți facilitează:

  • • Oprirea gândurilor repetitive și a emoțiilor perturbatoare, întrucât multe studii științifice au demonstrat că persoanele stresate au o capacitate redusă de a găsi soluții constructive și de a le implementa.
  • • Redirecționarea imaginației și activarea intuiției, astfel încât în loc să genereze și să întrețină stresul, ele să redevină resursele interioare care te ajută să identifici oportunități și să te mobilizezi pentru a le valorifica.
  • • Regăsirea încrederii în tine și sporirea respectului de sine, adesea profund afectate de dificultățile financiare prelungite.

Bazându-se pe cei peste 25 de ani de facilitare și accelerare a dezvoltării personale, această meditație dirijată este mai mult decât o simplă evadare temporară din ciclul îngrijorării. Redefinirea mindsetului la nivelul cel mai profund îți va permite să faci un salt spre o viață în care grijile financiare nu-ți mai controlează viața, iar încrederea în tine, calmul și determinarea devin surse autentice de prosperitate.

Fie că te lupți să te descurci de la o lună la alta, ori că visezi la o viață eliberată de preocupările legate de bani, sau te afli undeva între cele două, te invit să investești 35 de minute din viață pentru a-ți optimiza mindsetul financiar.

Este suficient să apeși pe imaginea de mai jos, ca să începi procesul de eliberare de grijile financiare, readucându-ți liniștea interioară și încrederea în potențialul tău de prosperitate autentică.

Eliberează-te de Grijile Financiare, Meditație Ghidată de Daniel Bichiș, Psihologul Banilor

Apoi, îți recomand să reiei această sesiune, de 2 – 3 ori pe săptămână, timp de 4 – 6 săptămâni, pentru a stabiliza și amplifica efectele sale.

Fiind vorba despre o sesiune din seria TransforMind™, țin să-ți împărtășesc și un alt element important:

Acesta nu este un podcast 🎙️, ci o sesiune de relaxare profundă, în care conștiința și corpul se odihnesc, ca într-un Power Nap 😌,  lăsând în seama inconștientului să reprogrameze și să optimizeze relația ta cu banii.

De aceea, dacă ai senzația că ai ațipit și nu-ți amintești mare lucru, este ceva normal și accelerează schimbarea de mindset financiar.

Leave A Comment