10 pași spre Zen – prin NLP

La originea NLP stă modelarea unui personaj fabulos – Fritz Perls.
Acesta a fost inițial psihanalist, dar a stat mai bine de un deceniu într-o mânăstire Zen, pentru a se elibera de limitările educației și gândirii de tip medical. Experiența sa a fost transformată într-o serie de tehnici de detașare de lume și problemele ei, cu imens potențial transformațional, denumite Gestalt terapie.

Demersul facilitat de un program de tipul Practitioner NLP este din aceeași categorie: eliberarea gândirii, acțiunilor și emoțiilor de limitările trecutului și recâștigarea capacității de a ne defini viața pe care vrem să o trăim. Este o experiență transformatoare, ce modifică profund experiențele noastre personale, relaționale și profesionale.

Datorită acestei filiații, multe principii și atitudini Zen sunt înscrise, de la bun început, în esența soluțiilor de tip NLP.
Și pentru a te convinge, va fi suficient să descoperi prin auto-coaching reformularea din pespectiva NLP a faimoșilor 10 pași spre starea de armonie interioară și fericire fără motiv.

Această listă, în varianta tradițională, are limita faptului că se referă la CE atitudini este util să schimbăm, d\nd ]ns[ o singură indicație referitoare la CUM putem realiza schimbarea: sugestia de a lua în râs vechile probleme și provocări, pentru a accesa soluții și resurse ce ne fuseseră ascunse anterior.

Numai că fiecare astfel de schimbare reprezintă subiectul unui întreg program de dezvoltare de abilități, transformare a convingerilor limitatoare în unele mobilizatoare și de aplicare practică. Automatismele de gândire, emoționale și comportamentale tind să ne readucă la vechile tipare, astfel că foarte adesea simpla cunoaștere a acestei liste mai degrabă creează frustrare și neîncredere în sine, decât să ne faciliteze o schimbare reală.

De aceea, pe baza experienței personale atât de meditație Zen, cât și de aplicare creatoare a principiilor și tehnicilor NLP, vă propun o nouă listă, cu enunțuri ceva mai lungi, dar care conține răspunsuri mult mai concrete la întrebarea: CUM îmi pot crea o viață plină de împliniri, relații excelente cu cei din jur și fericire autentică?

  1. Descoperă cine ești cu adevărat, în loc să te intereseze cum ești diferit de alții.
  2. Lasă potențialul din tine să se exprime, în loc să-l consumi în competiții definite și evaluate de alții.
  3. Transformă-ți propriile valori în acțiuni, în loc să judeci valoarea acțiunilor altora.
  4. Folosește puterea furiei pentru a reuși ce-ți dorești, în loc să te revolți împotriva obstacolelor pe care le întâlnești.
  5. Creează-ți viitorul prin alegeri și acțiuni concrete, în loc să regreți un trecut ce nu mai este accesibil.
  6. Proiectează spre viitor încredere, plăcere și bucurie, în loc să-l umpli de îngrijorări, anxietăți și neîncredere.
  7. Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce ești, ai și faci, în loc să dai vina pe alții pentru situația ta actuală.
  8. Întărește-te făcând lista realizărilor tale, în loc să-ți slăbești prezentul cu vinovății nereparate.
  9. Descoperă clipă de clipă bucuriile pe care ți le oferă viața, în loc să te sperii de ele.
  10. Râzi de tot ceea ce în trecut părea o problemă, fiindcă astfel îți pregătești calea spre succes.

Iar dacă în realizarea acestor modificări ale concentrării atenției, modului în care interpretezi realitatea, reacțiilor emoționale și comportamentelor tale consideri că ai nevoie de sprijin și facilitare, un coach NLP dintre cei pe care îi formez încă din 2008 este persoana cea mai potrivită să te însoțească pe acest drum.

Sau dacă vrei să descoperi împreună cu mine și alte valențe ale relației dintre Zen și NLP, de exemplu modul fascinant în care putem folosi transa de zi cu zi pentru a ne accelera învățarea inovatoare, schimbarea creatoare, devenirea autentică, participă la programul Practitioner NLP despre care poți afla mai multe făcând click aici.

Leave A Comment

Nu ai niciun produs în coș.