5 tehnici care-ți aduc succes și fericire

eq-day-2007

Vă ofer cinci tehnici practice de auto-coaching prin care puteți obține chiar din această săptămână mai mult succes și fericire!

Ce este ingteligența emoțională?

Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a ne cunoaște, înțelege și folosi emoțiile pentru luarea celor mai bune decizii și punerea lor în practică. Coeficientul de inteligență emoțională (EQ) s-a dovedit a fi un predictor al succesului și împlinirii atât în plan personal, cât și profesional, cu mult mai relevant decât nivelul de inteligență cognitivă (IQ) sau alți factori de personalitate.
De aceea, marile corporații îl folosesc de ani de zile pentru selecția și promovarea talentelor. În plus, inteligența emoțională este compusă dintr-o serie de abilități care pot fi educate, astfel încât într-un termen relativ scurt (1-6 luni) să se producă schimbări majore în calitatea vieții și activității unei persoane.

Ce-mi aduce fericirea?

Dacă succesul poate fi măsurat prin nivelul de atingere a unor obiective, fericirea este o stare interioară mult mai greu de cuantificat. Studiile efectuate în diferite zone ale lumii, cu culturi și niveluri de trai foarte diferite, au demonstrat că din momentul în care o persoană își are asigurate nevoile de bază (locuință, hrană, securitatea personală și a locului de muncă), gradul de fericire nu mai depinde de factori precum:

  • • averea,
  • • vârsta,
  • • sexul,
  • • venitul sau salariul,
  • • rasa,
  • • nivelul de educație,
  • • statutul social.

Nici măcar evenimente de genul căsătoriei, nașterii unui copil, absolvirii unei forme de învățământ nu influențează pe termen mediu sau lung fericirea personală, ci doar o cresc pe termen scurt. Acest fenomen este bine descris de zicala „după luna de miere, urmează căsătoria!”

Persoanele fericite au în comun o serie de trăsături:

  • • nivel ridicat de încredere în sine,
  • • optimism,
  • • tendința de a-și manifesta trăirile emoționale,
  • • impresia că își controlează sau măcar influențează propria viața,
  • • capacitatea de a gestiona bine evenimentele stresante,
  • • existența unei rețele de prieteni și cunoștințe pe care se pot baza.

Cum îmi sporesc șansele de succes?

În avanpremieră, iată 5 dintre strategiile ce vor fi prezentate la EQ Day for Life:

  1. Dezvoltă-ți independența și perseverența:
    Viața este 20 % ce ni se întâmplă și 80 % modul în care interpretăm aceste evenimente. De aceea, este important să ne bazăm pe cele două elemente:
    • independența – convingerea că avem atât capacitatea, cât și potențialul de a ne stabili și atinge propriile obiective,
    • perseverența – capacitatea de a depăși dificultățile și a privi limitările drept provocări.
    Fă mai ales lucrurile pe care le știi și le poți face foarte bine. Organizează-ți viața astfel încât mereu să ai evenimente sau obiective care te așteaptă și de care te simți atras/ă. Renunță la tendința de a considera drept succes doar reușitele răsunătoare și începe să-l recunoști și în progresele treptate pe care le faci. În plus, eliberează-te sau redefinește pentru tine standardele și așteptările celorlalți. Pentru a putea face acest lucru, este important să identifici situațiile în care acționezi pe baza fricii de respingere sau de reproș din partea celorlalți. Descoperă ce sentimente îți dorești de fapt de la acele persoane (dragoste, atenție, apreciere etc.) și care sunt modalitățile prin care le poți obține și altfel decât sacrificându-ți propriile valori și independența.
  2. Descoperă plăcerea de a trăi:
    Indiferent cât de încărcată ți-ar fi agenda, fii cu totul prezent pentru tine și corpul tău, vreme de 2-3 minute de câteva ori pe zi. Activează-ți toate simțurile și redescoperă-ți plăcerile simple. Bea un ceai aromat dintr-o cană fină, în timp ce privești pe geam și asculți muzica preferată. Îngrijește-ți florile, citește ceva extrem de interesant, plimbă-te prin magazine (fără să ai ceva de cumpărat!), dă o tură cu motocicleta, mergi la un film sau la o piesă de teatru. Orice lucru care îți produce plăcere prin el însuși și te rupe de preocupările cotidiene este o soluție excelentă.
  3. Cultivă prieteniile:
    Studiile au arătat că existența în jurul nostru a persoanelor cărora să le putem face confidențe și cu care să împărtășim aceleași gusturi și experiențe reprezintă un factor-cheie în privința stării de bine la nivel emoțional. Existența acestui sprijin social activează sistemul imunitar și sporește atât calitatea, cât și lungimea vieții. Prietenii ne ajută adesea să vedem partea amuzantă a situațiilor dificile cu care ne confruntăm, sau să descoperim și alte puncte de vedere și modalități de abordare ale acestora. Iar confidențele, descărcarea sufletului în fața unei persoane care ne ascultă și ne înțelege cu adevărat, chiar și neputințele și greșelile, este unul dintre cei mai puternici factori destresori.
  4. Fii fericit/ă ori de câte ori faci ceva:
    Această strategie se bazează pe unul dintre principiile de bază ale psihologiei sociale: acțiunile noastre declanșează celor din jur reacții emoționale ce ne stimulează, la rândul nostru, același tip de trăiri. Bucuria cu care facem un lucru poate declanșa emoții plăcute. Descoperă ce înseamnă să faci aceleași lucruri ca și până acum, dar din perspectiva unei persoane fericite, plină de succes și încredere în sine – și vei vedea că foarte rapid te transformi într-o astfel de persoană. Există multe modalități de prin care se poate susține această transformare. Una dintre cele mai eficiente strategii este crearea unui CD sau a unei liste de fișiere mp3 conținând melodii care vă trezesc genul acesta de sentimente. Ascultați-le în fiecare dimineață, în timp ce vă poregătiți pentru ziua ce va urma (folosiți funcția de Shuffle, pentru a evita repetarea obositoare a unei anumite succesiuni de melodii). Ulterior, dacă vi se întâmplă ceva care vă schimbă starea de spirit, ascultați 1-2 melodii în acord cu noua stare (enervare, frustrare, neputință, melancolie etc.), iar apoi treceți din nou la lista care vă generează emoțiile dorite. Același efect poate fi obținut și prin intermediul culorilor: cele calde, strălucitoare, vă activează și combat tendințele depresive, în vreme ce culorile neutre reduc anxietatea (frica) și tensiunile.
  5. Dă un sens profund vieții tale:
    Descoperă semnificația pe care vrei să o dai vieții tale, sensul în care vrei să o conduci. Pentru aceasta, lămurește rolul pe care îl au pentru tine valorile și etica pe care te bazezi atunci când iei deciziile dificile. Descoperă frica și plăcerea ce sunt asociate cu valori precum banii, dragostea, familia, cariera etc. Apoi, identifică limitările pe care le trasează frica și plăcerea în cadrul gamei de opțiuni pe care le iei în considerare. De exemplu, descoperă dacă te întorci acasă de la serviciu pentru a-ți petrece seara cu familia mai degrabă datorită fricii față de frustrarea pe care ar putea-o produce decizia de a face ceva împreună cu vechea gașcă, sau din plăcerea de a împărtăși evenimentele zilei și a continua ziua împreună. În cazul în care primează frica, atunci seara are șanse destul de mari să nu fie prea reușită, deoarece orice ați face împreună va fi mereu comparat cu plăcerea pe care ți-ar fi produs-o regăsirea vechilor prieteni sau prietene. Și s-ar putea ca acțiuni pe care le-ai asociat cu gașca, de exemplu împărtășirea emoțiilor, ori negocierea valorilor și viziunilor, să refuzi să le reiei și în cadrul familiei, reducând în acest fel numărul proceselor prin care se construiește rețeaua de relații sociale. În timp, acest lucru poate conduce la scăderea stabilității familiei și pregătește separarea sau divorțul. Înțelegând sensul profund pe care îl acorzi tu unor asemenea valori, poți trece treptat de la motivarea bazată pe evitare (teamă) la cea bazată pe atracție (plăcere) și obții un mult mai bun control asupra vieții.

Ce am de făcut?

Îți propunem să alegi una dintre aceste strategii și să o aplici de-a lungul acestei săptămâni. Apoi, verifică modul în care rezultatele pe care le-ai obținut confirmă deviza Competent Consulting: „Succesul dumneavoastră este profesia noastră!”

Leave A Comment

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golRevenire la magazin