Inteligența emoțională și viața de cuplu

eq-cuplu

Românii cred în puterea dragostei de a forma cupluri, dar se despart din cauza violenței, a alcoolismului și a infidelității, arată studiul efectuat de Fundația Soros în acest an. La baza ambelor situații se află inteligența emoțională, suficientă pentru a susține formarea cuplurilor, dar insuficientă pentru a le putea menține în timp.
Vă prezint câteva tehnici și strategii de optimizare a vieții de cuplu.

Ce cred românii că asigură succesul unei relații de cuplu?

Cele aproape 2000 de persoane din întreaga țară ce au fost au fost rugate de Fundația Soros să-și spună părerea în legătură cu cea mai importantă condiție a succesului într-o căsnicie au pus pe primul plan iubirea, urmată de condițiile bune de locuit, de sprijinul reciproc, încredere și fidelitate. Cu excepția condițiilor de locuit, care sunt doar o indicație secundară a succesului profesional, celelalte elemente sunt în mod evident legate de inteligența emoțională. Aceasta reprezintă capacitatea de a ne cunoaște, înțelege și folosi emoțiile pentru luarea celor mai bune decizii și punerea lor în practică.
Coeficientul de inteligență emoțională (EQ) s-a dovedit a fi un excelent predictor al succesului și împlinirii atât în plan personal, cât și profesional. De aceea, dezvoltarea sa poate influența semnificativ calitatea vieții de cuplu.

Studiul Fundației Soros a identificat un set de elemente ce sunt asociate de români cu ideea de căsătorie de succes, ce pot fi grupați în:

  • • situație materială: să aibă bani și condiții bune de locuit,
  • • reguli privind sexualitatea: fidelitate și armonizare erotică,
  • • legături emoționale: iubire, respect și încredere reciproce,
  • • acțiuni bazate pe empatie: sprijin reciproc,
  • • reguli de comunicare: acceptare reciprocă și deschidere spre dialog.

Ordinea este cea descrescătoare a importanței acordată de respondenți acestor factori, cu excepția armonizării erotice, ce ocupă ultimul loc în lista lor. Constatăm persistența efectului expresiei „să faci casă bună cu cineva”, care substituie obiectivul relației emoționale cu cel al bunăstării materiale. La fel și cel al expresiei „ni s-a stricat casa”, ce descrie efectul infidelității unuia dintre soți asupra relației lor.

Ce factori subminează relația de cuplu?

În privința cauzelor principale ce subminează relația de cuplu, studiul a relevat următoarea ierarhie:

  • • lipsurile materiale sau lipsa de bani 61 %
  • • împărțirea inechitabilă a treburilor casnice 16 %
  • • comportamentul copiilor 7 %
  • • abuzul de băuturi alcoolice 4 %
  • • influența părinților/socrilor 3 %
  • • neglijarea familiei de către unul dintre soți/parteneri 2 %
  • • infidelitatea 1 %.

Intrigă faptul că infidelitatea ar reprezenta doar 1 % dintre motivele de dispută în cadrul cuplurilor, în condițiile în care studiul a relevat că 64 % dintre bărbați și 52 % dintre femei s-au declarat în favoarea relațiilor sexuale extramaritale, și doar 30 %, respectiv 41 % au susținut ideea fidelității în cadrul cuplului.

Oricum, constatăm preponderența încălcării a altor doi dintre factorii de succes, care împreună stau la originea a peste trei sferturi din conflicte:

  • • situația materială,
  • • acțiunile bazate pe empatie.

Imposibilitatea de a crește suficient de mult sau de repede averea familiei este un factor de stres major pentru bărbați, de la care există așteptarea înscrisă la nivel social de a asigura bunăstarea căminului. Una dintre cele mai frecvente metode de gestionare a acestui factor este recursul la alcool – care însă nu face decât să creeze un cerc vicios și să le reducă șansele de a beneficia reechilibrare în sânul familiei.

Împărțirea inechitabilă a treburilor casnice se bazează pe carențe de înțelegere empatică a nevoilor celuilalt. Este semnificativ faptul că o proporție semnificativă a celor care cred că au mai puțin timp liber decât partenerul sau partenera de cuplu se consideră și mai puțin fericiți.

Cum poate ajuta inteligența emoțională?

Una dintre calitățile majore ale inteligenței emoționale este faptul că poate fi dezvoltată prin exersare.

Iar altă calitate este faptul că efectele acestei dezvoltări nu se limitează la domeniul pe care vrem să-l îmbunătățim, de exemplu viața de cuplu, ci se extinde la orice alte contexte în care abilitățile respective pot fi utilizate. Vă puteți de aceea aștepta ca să apară efecte și în viața profesională, sau în celelalte relații pe care le aveți.

În fine, pe dezvoltarea inteligenței emoționale se bazează și tehnici extrem de eficiente de gestionare a stresului, ce vor fi învățate de participanți și le vor permite să reducă semnificativ nevoia de a recurge la mijloace neadecvate de reducere a stresului (ceartă, exces de TV, mâncare, cumpărături etc.).

Ce am de făcut pentru ca să-mi îmbunătățesc viața de cuplu?

1. Dezvoltați-vă autocunoașterea emoțională

Suntem un popor latin, temperamental, ce are emoții puternice și îi place să și le exprime. De aceea, este util să ne cunoaștem emoțiile, să înțelegem semnificația lor și să le integrăm în acțiunile noastre. Indiferent dacă vrem sau nu, ele tot apar și, dacă încercăm să le ignorăm sau înăbușim, ajung să preia controlul asupra noastră.

De aceea, primul și cel mai important lucru este să începeți să observați ce simțiți, ce gândiți și ce faceți ca răspuns la o provocare sau o alintare din partea persoanei iubite. În felul acesta, veți putea descoperi din vreme dacă vi se schimbă starea emoțională și vă enervați sau, din contră, vă piere cheful de a mai comunica. Iar când descoperiți acest lucru, aveți posibilitatea de a alege: fie reacționați în modul obișnuit (probabil declanșând o ceartă), fie vă abțineți și deschideți discuția doar atunci când situația este mult mai calmă.

2. Reduceți din presiunea legată de situația materială

O foarte bună definiție a fericirii este să-ți dorești și să apreciezi ceea ce ai, nu să-ți faci griji și să-ți dorești ceea ce nu ai. Familiile de origine, prietenii, colegii fac presiuni asupra cuplurilor, mai ales tinere, să-și sporească cât mai rapid confortul.

Eliberarea de sub acest control extern se face printr-o decizie. Hotărâți împreună ca în următoarele luni ori de câte ori simțiți invidie față de cineva care are mai mult, ori teamă de reproșurile celor care „se așteaptă” să aveți voi mai mult, să faceți inventarul lucrurilor pe care le-ați realizat în ultima vreme și să vă bucurați pentru fiecare dintre ele.

3. Discutați deschis și stabiliți propriile voastre reguli sexuale

Amintiți-vă: o relație de succes se bazează pe iubire, respect și încredere reciproce. De aceea, este cât se poate de firesc ca fiecare dintre voi să dispună de o „hartă erotică” a celuilalt, să cunoască ce îi place și ce nu, ce acceptă și ce nu, ce își dorește și ce nu. Dați-vă voie să experimentați lucruri noi, dar dacă nu vă plac spuneți direct. Căci dacă ceva ce unul dintre voi și-ar dori se dovedește inacceptabil pentru persoana iubită, puteți descoperi alte modalități prin care atingerea, mângâierea, plăcerea respectivă poate fi obținută, respectând sensibilitățile sau limitele celuilalt.

Și asta pentru că cea mai bună modalitate de asigurare a fidelității este armonizarea erotică. S-ar putea să aveți surpriza că buna împărțire a sarcinilor aducătoare de plăcere erotică să echilibreze și distribuirea celorlaltor sarcini casnice!

4. Fiți predictibili, fără a fi plicticoși

Relația de cuplu este una dintre modalitățile prin care creăm un mediu în care să ne simțim în siguranță, astfel încât să ne putem exprima adevăratele gânduri și sentimente, pe care poate că le mascăm la serviciu sau în cercul de prieteni. Pentru a păstra încrederea la nivel ridicat, este esențial ca orice schimbare mai importantă (culoare părului, tunsoarea, dieta de slăbire sau exercițiile de fitness) să fie anunțată și explicată. În felul acesta, persoana iubită va știi care este intenția noastră și nu va fi chinuită de bănuieli și gelozie.

Această strategie este extrem de importantă mai ales pentru cei care au mai puțin de 35 de ani, pentru care frica de infidelitate este extrem de marcată. În schimb, evitați monotonia în acțiunile repetitive, cum ar fi zilele fixe din săptămână în care faceți dragoste, ritualul neschimbat de urcare în pat și spus „noapte bună”, mersul la film sau la restaurant exclusiv în anumite situații etc.

5. Amintiți-vă cât mai des de ce v-ați îndrăgostit

Puteți începe fiecare zi redescoperind ochii, gura, părul, vocea, șoldurile, inteligența sau umorul persoanei iubite. Lăsați dragostea să reînvie în inima voastră și spuneți-i ce anume apreciați, ce anume iubiți la persoana sa. Cei care se simt admirați și iubiți se comportă cu totul altfel decât cei care sunt ignorați, abuzați, minimizați ori tratați ca un servitor (de exemplu „Iar ai uitat să duci gunoiul?”). Lăudați, mulțumiți, recompensați persoana iubită pentru orice lucru deosebit pe care îl realizează sau vi-l dedică.

6. Acordați-vă sprijin la greu

Un alt rol important al relației de cuplu este să ne ofere sprijin atunci când ne confruntăm cu situații care ne depășesc: boală, dificultăți profesionale, scăderea încrederii în propriile forțe, respingere din partea familiei sau a prietenilor etc. În asemenea situații, este esențial în primul rând să fim cu totul prezenți și să acordăm persoanei iubite toată atenția noastră. Chiar dacă pierdem un meci sau un episod din serialul preferat, chiar dacă nu facem altceva decât să ascultăm, fără să judecăm, fără să criticăm, fără să luăm partea altcuiva. Acestea sunt momentele în care legământul de a fi împreună „la bine și la rău” trebuie să funcționeze, iar eventualele discuții despre pagube, reparații, scuze să fie amânate. Sunt situațiile în care cuplul se întărește sau se destramă, așa că trebuiesc tratate cu deosebită atenție.

7. Exprimați-vă gândurile și emoțiile

Creați în cadrul cuplului obișnuința ca fiecare dintre voi să-și poate exprima liber gândurile și emoțiile, fără a fi întrerupt, ci doar ascultat cu multă atenție. Pentru început, puteți să vă fixați o limită de timp (5-15 minute) în care fiecare dintre voi să vorbească, iar celălalt să asculte. Dacă faceți acest lucru nu în fața televizorului sau în mașină, când sunteți prinși în trafic, ci pe balcon sau în grădină, fiecare având câte o ceașcă de ceai sau cafea, ori o înghețată sau bere, veți descoperi că vă este mult mai ușor atât să vă exprimați, cât și să ascultați. Vorbiți despre nevoile, despre dorințele, despre așteptările voastre.

Nu presupuneți că celălalt va înțelege dincolo de cuvinte – s-ar putea să „citească” cu totul altceva decât ceea ce gândiți. Iar după câteva zile de cronometrare, veți descoperi că nu mai aveți nevoie de ceas, întrucât fiecare dintre voi va fi sigur că îi vine rândul să se exprime.

Cum să procedez ca să reușesc?

Vă propunem să alegeți (singur/ă sau în cuplu) una dintre aceste strategii și să o aplicați de-a lungul acestei săptămâni. Apoi, verificați modul în care rezultatele pe care le-ați obținut confirmă deviza Competent Consulting: „Succesul dumneavoastră este profesia noastră!”
În felul acesta, vă va fi ușor să luați decizia de a afla și alte tehnici și strategii de întărire a vieții de cuplu, prezentate pe acest blog.

Leave A Comment

Nu ai niciun produs în coș.

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golRevenire la magazin