Capacitatea de a-ți defini și conduce viața

definirea-vietii

Un studiu al companiei Neogen releva faptul că, în mare majoritate (68 %), românii îi consideră cei mai fericiți pe cei care au propria afacere. Aparent, acest lucru intră în contradicție cu aspra realitate a faptului că din 700.000 de firme înscrise la Registrul Comerțului în 2005, în 2006 mai activau doar 300.000. Sau cu faptul că pe plan mondial averea ori poziția socială nu sunt corelate cu nivelul de fericire.
De fapt, românii intuiesc efectul hotărâtor pe care inteligența emoțională crescută de care are nevoie un întreprinzător îl are asupra șanselor sale de succes și fericire. Evaluați-vă potențialul de a vă lua în mâini propria viață pe baza mini-chestionarului din acest articol. Și foilosiți forța inteligenței emoționale, pentru a vă maximiza capacitatea de a vă defini și conduce propria viață.

Tranzițiile percepțiilor despre succes

Efectele tranziției se simt și în modelul pe care și-l fac românii despre modul în care se pot simți fericiți și împliniți. În 1990, predomina o atitudine reactivă: fericirea însemna stabilitatea slujbei la stat, posibilitatea unor mici aranjamente prin care să-ți rotunjești veniturile, eventual moștenirile sau câștigurile la loto prin care să-ți sporești brusc nivelul de trai.
Au urmat apoi diferite alte modele de acces la fericire:

  • • să ai relații pe baza cărora să obții contracte „grase”,
  • • să te înscrii cât mai rapid în scheme de tip piramidal sau de MLM,
  • • să lucrezi în străinătate,
  • • să fii artist sau sportiv de succes.

Un studiu online efectuat de compania Neogen pe mai bine de 7.200 de persoane din întreaga țară arată însă că lucrurile s-au schimbat profund: „să reușești pe cont propriu” este acum modelul a mai bine de 68 % dintre respondenți, urmat de viața de artist (16 %), munca în străinătate (8 %) și slujba la o companie privată (3 %). Este vorba de apariția unei atitudini pro-active, a disponibilității crescute de asumare a riscurilor legate de activitatea dusă pe cont propriu.

Echilibrul fericit

Elementul comun al acestor modele este de fapt nevoia de echilibru între viața profesională și cea personală, căreia societatea nu i-a putut oferi un răspuns adecvat. Nivelul redus al veniturilor a menținut mult timp România în zona țărilor în care „banii nu aduc fericirea, dar o finanțează”. Apariția unei clase de mijloc tot mai stabile din punct de vedere financiar schimbă profund situația. Ieșiți din zona în care trebuia să funcționeze în regim de avarie și să aloce peste 2/3 din venituri cheltuielilor de întreținere și hrană, tot mai mulți români își schimbă ierarhia de valori, convingerile și atitudinea. Obiectivul este ușor redefinit: valorificarea cât mai bună în plan profesional a potențialului propriu, pentru asigurarea libertății de a-ți susține preferințele în planul vieții personale.
Or, modelele prezentate în mass media, precum și rezultatele studiului „Inteligența emoțională la locul de muncă – 2007” realizat de Competent Consulting, indică faptul că antreprenorii sunt cei mai puțin stresați români, caracterizați de niveluri extrem de ridicate de optimism și încredere în sine. Ei par a fi găsit formula echilibrului dintre muncă și viață, rețeta fericirii.

Ce șanse de succes și împlinire aveți?

Vă propunem un scurt exercițiu de autoevaluare. Alegeți dintre variantele de răspuns la următoarele 5 întrebări pe cea care vi se potrivește cel mai bine:

  1. Ce domeniu vi se pare cel mai important pentru a fi fericit/ă:
    a. propria sănătate,
    b. viața de familie,
    c. cariera profesională,
    d. nu am nicio preferință, reacționez mereu în funcție de situație.
  2. Care dintre problemele actuale ale României o considerați ca fiind cea mai importantă:
    a. situația din agricultură,
    b. sistemul de pensii,
    c. politicile din domeniul educației și al combaterii corupției,
    d. politicile din domeniul dezvoltării infrastructurii, educației și reducerii infracționalității.
  3. Considerați că în prezent:
    a. trăiți mai prost decât cu un an în urmă,
    b. trăiți la fel ca acum un an,
    c. trăiți ceva mai bine decât cu un an în urmă,
    d. trăiți cu mult mai bine decât acum un an.
  4. Dacă ați avea probleme, la câte dintre situațiile sau instituțiile următoare considerați că v-ați putea baza pe sprijinul unor persoane cunoscute: probleme de sănătate, tribunal, primărie, poliție, obținerea unui credit, obținerea unei slujbe, încheierea unei afaceri, plecarea în străinătate, instituțiile județene:
    a. peste 7,
    b. 5-6,
    c. 3-4,
    d. 1-2.
  5. Considerați că în anul 2008:
    a. veți trăi mai prost decât în 2007,
    b. veți trăi la fel ca în prezent,
    c. veți trăi ceva mai bine decât în prezent,
    d. veți trăi cu mult mai bine decât în acest an.

Interpretarea rezultatelor

Chestionarul este inspirat de rezultatele Barometrului de Opinie 2007 efectuat de Fundația Soros România, care a evaluat nivelul de satisfacție la nivel național. În funcție de variantele de răspuns alese, vă puteți încadra într-unul dintre următoarele patru profiluri identificate de sociologul Dumitru Sandu:

  • persoană nefericită, cu șanse reduse de succes și împlinire, caracterizată de răspunsurile 1a, 2b, 3a, 4d, 5a; în acest caz, aveți mare nevoie de o reevaluare a întregii vieți, să ieșiți din izolare și să acceptați efectuarea unei serii de schimbări în plan profesional;
  • persoană nemulțumită, cu șanse moderate de succes și împlinire, caracterizată de răspunsurile 1a, 2b, 3a, 4c, 5b; înseamnă că faceți parte din grupul cel mai numeros de români (circa 50 %) care încă își caută o direcție în viață și oscilează între atitudinea reactivă (aștept să-mi rezolve alții problemele) și cea pro-activă (îmi iau inima în dinți și fac schimbările necesare); v-ați găsit în familie un refugiu, care vă asigură un anumit tip de satisfacție, dar
  • persoană mulțumită, cu șanse destul de mari de succes și împlinire, caracterizată de răspunsurile 1d, 2d, 3c, 4b, 5d; pentru dvs. lucrurile încep să se aranjeze – este important să continuați și să vă dezvoltați atât în plan profesional, cât și social; pe măsură ce vă dezvoltați încrederea în dvs. și în cei din jur, veți putea să vă asumați tot mai mult riscurile legate de dezvoltarea unei afaceri sau activități pe cont propriu;
  • persoană fericită, cu șanse maxime de succes și împlinire, caracterizată de răspunsurile 1c, 2c, 3d, 4a, 5c sau d; felicitări – faceți parte dintre cei circa 3 % dintre români care nu doar au găsit, ci și aplică constant rețeta fericirii; vegheați în special la păstrarea echilibrului dintre viața profesională și cea familială, deoarece tendința de a pune cariera pe primul plan poate să vă joace feste; descoperiți ce anume vă pasioneză, ce vă face plăcere chiar fără să vă aducă bani, și alocați suficient timp pentru satisfacerea acestor nevoi.

Cum îmi pot spori șansele de succes și împlinire

În cazul în care profilul dvs. corespunde celui al unei persoane nefericite sau nemulțumite, aveți nevoie de sprijin pentru a produce o schimbare majoră în propria viață. Un test de inteligență emoțională de genul Baron EQi vă poate indica atât calitățile pe care vă puteți baza, cât și domeniile pe care le puteți dezvolta pentru a vă spori semnificativ șansele de reușită personală și profesională.

Iar exercițiile și tehnicile de autocontrol emoțional și de gestionare a stresului ce vor fi prezentate vă vor ajuta să vă eliberați de limitările actuale și să aveți capacitatea de a vă asigura venituri mai mari, o familie mai fericită, o sănătate mai bună.

Leave A Comment

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golRevenire la magazin