Nimic nu erodează mai mult calitatea unei relații decât neînțelegerile ce-și au originea în necunoașterea și/sau neacceptarea reciprocă. De aceea, este foarte important să țineți cont, atât în relația de cuplu, cât și în contactele profesionale, de caracteristicile ce fac diferența dintre bărbați și femei. Asupra lor au atras atenția cărți precum cele din seria „Marte și Venus” a dr. Gray, sau cele ale lui Alan Pease.
Există însă foarte puține date referitoare la specificul românesc, care să permită oferirea de strategii cu adevărat ancorate în realitatea noastră.
Româncele au un nivel de inteligență emoțională (EQ) mai ridicat decât al bărbaților, diferența dintre sexe fiind mică la tineri și crescând odată cu vârsta la cei de peste 35 de ani, arată studiul „Inteligența emoțională la locul de muncă” realizat de Competent Consulting.
Rezultatele studiului demonstrează că româncele sunt mai capabile decât bărbații să facă față cu succes problemelor sociale cu care se confruntă și să-i determine pe cei din jur să coopereze cu ele. În schimb, bărbații le depășesc în privința proactivității și a încrederii în sine.
Articolul prezintă șase strategii bazate pe această caracteristică, ce pot fi folosite pentru a vă spori șansele de succes și fericire atât în viața profesională, cât și personală.
Competențe emoționale diferite la EA și EL
Competent Consulting a realizat în 2007 un studiu, pe 1963 de persoane din întreaga țară, ce a scos în evidență diferențele în privința competențelor de inteligență emoțională dintre femeile românce și partenerii lor. Iată o serie de rezultate extrem de interesante:
Româncele îi depășesc pe bărbați în ceea ce privește:
- nivelul general de inteligență emoțională (EQ), în special pentru grupa de vârstă 35 – 65 ani;
- autocunoașterea emoțională, ce le permite să-și detecteze reacțiile emoționale și să le utilizeze pentru atingerea obiectivelor lor;
- abilitatea de a stabili și menține relații de calitate, caracterizate de încredere și deschidere, ce au o importantă componentă emoțională;
- empatia, adică abilitatea de a detecta, înțelege și utiliza emoțiile celorlalți;
- responsabilitatea socială, care le face să colaboreze bine în cadrul unui colectiv.
În schimb, bărbații din România stau mai bine decât femeile în ceea ce privește:
- tendința de proactivitate, de implicare în vederea rezolvării problemelor prin acțiuni proprii,
- încrederea în sine, care îi face să se accepte și să se considera ca având mereu comportamente adecvate.
Totul începe din copilărie
Această distribuție a competențelor de inteligență emoțională este indusă încă din copilărie de către rolurile spre care suntem direcționați de părinți și educatori.
Astfel, fetițele trebuie să fie „cuminți” și să „comunice”, să „aibă grijă” de păpuși, de frații mai mici, de mâncarea de pe foc etc.
În schimb, băieților li se cere să fie „îndemânatici” și „descurcăreți”, să obțină rezultate și să rezolve probleme.
În acest fel, fetițele devin foarte rapid un fel de mop ce absoarbe emoțiile din jur și le transformă în motiv de comunicare, în vreme ce băieții capătă tendința de trece emoțiile cu vederea și a le sublima în diferite tipuri de activitate.
Ambele variante – hiper-analizarea și respectiv suprimarea emoțiilor – sunt neadecvate pe termen lung și conduc la dezechilibre în structura inteligenței emoționale.
SFAT PENTRU EA:Dacă este cazul, dezvoltați-vă și latura „marțiană” ce v-a fost suprimată în copilărie. Rezistați tentației de a vă suna o prietenă atunci când sunteți supărată, doar pentru a vă descărca sufletul. Atâta timp cât nu faceți nimic pentru a schimba situația, este ca și cum ați vrea să secați marea cu o găletușă. Învățați ca în loc să vorbiți despre „ce” și „de ce” vi s-a întâmplat, să descoperiți și să aplicați „cum” se poate schimba situația. Iar pe EL, ajutați-l să descopere nivelurile intermediare ale emoțiilor sale, dându-i mereu feedback. |
SFAT PENTRU EL:Dacă este cazul, dezvoltați-vă și latura „venusiană” ce v-a fost suprimată în copilărie. Rezistați tentației de a descoperi o „urgență de ultim moment” atunci când discuția începe să aibă o mare încărcătură emoțională. Și folosiți-vă mai puțin de sărutări sau îmbrățișări doar de dragul de a transfera spre pat ceea ce ar trebui lămurit la masa negocierilor. Dați-vă voie să învățați să simțiți, să recunoașteți și să vă exprimați emoțiile. Iar pe EA, ajutați-o să aibă mai multă încredere în intuițiile sale și să le pună mai rapid în aplicare. |
Comunicarea pe lungimi de undă diferite
Când ajung adulți, femeile și bărbații au obiective diferite atunci când comunică.
Când discută cu cineva, femeile construiesc relații și urmăresc obiective pe termen lung, cel mai adesea legate de satisfacerea nevoii de siguranță și protecție.
Bărbații, în schimb, se centrează cel mai adesea pe un obiectiv pe termen scurt, reprezentat de atragerea atenției asupra lor și obținerea aprecierii și recunoașterii.
Tocmai de aceea atunci când ajungeți acasă, de-abia așteptați să-i povestiți ce vi s-a mai întâmplat la serviciu, în vreme ce EL vă ascultă doar cu o jumătate de ureche, singurul lucru care îl interesează fiind să detecteze cele mai bune ocazii în care să vă dea un sfat sau să emită un comentariu „profund”.
SFAT PENTRU EA:Chiar dacă vă deranjează faptul că multe amănunte importante pentru dvs. nu sunt reținute și de EL, reacționați inteligent din punct de vedere emoțional: lăudați-l, apreciați-l, mulțumiți-i pentru comentariile pe care le face. În acest fel, se va simți valorizat și va începe să vă asculte tot mai atent. Iar dvs. veți avea parte de tot mai multă atenție, în loc de tensiuni și izbucniri nervoase. |
SFAT PENTRU EL:Chiar dacă vă deranjează să auziți a nu știu câta oară aceeași poveste, cu mici variațiuni, înțelegeți că pe termen lung atenția pe care i-o acordați este cea mai sigură investiție în relația cu EA. Iar când veți putea comenta mai degrabă pe seama diferenței față de povestea de ieri, îi veți semnala că ați ascultat-o și o veți putea determina să sară peste amănuntele neimportante. |
Codul binar al emoțiilor
Femeile au capacitatea de a detecta și interpreta emoțiile altora mult mai rapid și mai corect decât bărbații, cu excepția enervării, la care și bărbații se descurcă binișor.
Mecanismele neuronale prin care se face această interpretare sunt diferite.
La femei, totul se produce la nivel subcortical, rezultatul fiind mai puțin o idee și mai mult o trăire de intensități diferite. În acest fel, femeile își creează o paletă largă de nuanțe emoționale pe care le detectează la ceilalți și-și pot folosi „busola emoțională” pentru a se orienta în timpul comunicării.
La bărbați, însă, prelucrarea se face rațional, prin comparare cu imaginile stocate în memorie.
De aceea, foarte adesea bărbații au o manieră simplistă de interpretare a emoțiilor altora: indiferența (0) și prezența lor (1), trecerea de la o percepție la alta fiind făcută doar după depășirea unui prag.
SFAT PENTRU EA:Dacă vi se întâmplă să nu-i puteți atrage atenția sau obține cooperarea decât dacă ajungeți să țipați sau să plângeți, înseamnă că aveți de-a face cu un bărbat ce funcționează în cod binar la nivel emoțional. Este util să-l ajutați să înceapă să-și dezvolte capacitatea de a detecta și exprimări emoționale mai fine, de exemplu comentând fotografii din reviste sau imagini din filme. Iar dacă el greșește, doar corectați-l, fără să faceți vreun comentariu referitor la inabilitatea sa. |
SFAT PENTRU EL:Dacă constatați că în mod repetat EA plânge, țipă sau vă întrerupe brusc din activități, înseamnă că funcționați în sistem binar. Trageți din când în când cu ochiul spre EA, sau ascultați-i mai atent tonul vocii, recunoașteți emoția pe care o trăiește și verificați dacă ați detectat-o corect (chiar dacă la început poate veți greși destul de mult). În felul acesta vă dezvoltați capacitatea de a „citi” oamenii, extrem de utilă și în viața profesională. |
Încrederea în tine îți dă aripi!
Femeile își sporesc încrederea în ele în funcție de cât de mult au de oferit, în vreme ce bărbații și-o cresc în funcție de cât de mult au obținut sau cucerit.
Aceste validări sunt efectul orientării spre stabilirea de relații, în cazul femeilor, sau spre atingerea de obiective, în cel al bărbaților.
Ținând cont de acest specific, este ușor de înțeles cum apar situațiile în care, la 45-55 ani, soția este disperată că și-a sacrificat întreaga viață pentru soț și copii, iar el pur și simplu pleacă să-și găsească o „piesă de schimb”… În fond, pentru atâția bărbați mașina este mai importantă decât familia – tocmai pentru că nu are emoții!
SFAT PENTRU EA:Descoperiți-vă din tinerețe o pasiune, un domeniu spre care să vă îndreptați (măcar parțial) timpul, energia și resursele pe care simțiți nevoia să le dăruiți. De asemenea, dezvoltați-vă asertivitatea – capacitatea de a spune NU celor care vă cer mai mult decât sunteți dispusă să oferiți la un moment dat. Pentru aceasta, va trebui să ieșiți din rolul de „fată bună” și să vă eliberați de teama de a fi judecată de către ceilalți. Iar în relația cu EL (fie că este vorba despre partenerul de viață sau colegul de serviciu), faceți în așa fel încât mereu anumite lucruri din relația voastră să nu vină de la sine, ci să trebuiască să vă cucerească iar și iară! |
SFAT PENTRU EL:Investiți în validarea și promovarea EI, nu doar a propriilor succese. Lăudați-o în public pentru reușitele sale, dar și pentru toate sacrificiile și autolimitările prin care vă creează spațiul să vă desfășurați. Mulțumiți-i în momentele de intimitate pentru că este alături de dvs., la bine și la rău. Dacă faceți acest lucru de la începutul relației, investiți în liniște și armonie. Dacă începeți mai târziu, pregătiți-vă să treceți printr-o „Vale a plângerii”, în care acțiunile dvs. vor stârni mai degrabă suspiciune, dar dacă persistați, EA își va schimba atitudinea și multe din tensiunile vieții de cuplu vor dispare. |
Luați-vă doza de optimism
Atunci când au între 22 și 37 ani, bărbații au un echilibru emoțional mai bun decât femeile. În plus, indiferent de vârstă, bărbații au o tendință mai redusă de a crede că experiențele negative din trecut pot influența viitorul.
Acest lucru se datorează modului diferit în care reacționăm atunci când suntem sub presiune: bărbații învață extrem de rapid, rareori repetând aceleași greșeli, în vreme ce femeile dezvoltă o reacție anxioasă (frica de greșeală), ce le blochează acțiunile.
Studiile recente au demonstrat că reducerea nivelului de serotonină induce depresie la femei și impulsivitate la bărbați – baza fiziologică a tendinței de reacție pasivă sau pro-activă în fața unor dificultăți foarte mari.
SFAT PENTRU EA:În condiții stresante, luați-vă aproape un bărbat, lăsați-l să ia decizii și să le aplice. Dacă stresul este pe termen mai lung, oferiți-i sprijin emoțional, apreciindu-i eforturile și încurajându-l, chiar dacă rezultatele încă nu apar. Și, mai ales, nu-i reproșați decât dacă a luat decizii fără să vă consulte în situații în care ar fi putut-o face. În acest fel, reduceți probabilitatea ca el să folosească abuzul de alcool sau de medicamente drept mijloc de destresare. Foarte multe relații din România s-au destrămat datorită necunoașterii sau neaplicării acestui sfat. |
SFAT PENTRU EL:Luarea deciziilor în situații de criză și punerea lor imediat în aplicare fac parte din „fișa postului” unui bărbat. Dacă aveți tendința de a o lăsa pe EA să ia toate deciziile, vă auto-castrați din punct de vedere relațional. Iar lucrul acesta poate să vă îndemne să vă refugiați în muncă, alcool sau TV/Internet pentru a vă diminua suferința. În același timp, însă, deciziile ce pot fi luate pe bază de informare, consultare și negociere cu EA este preferabil să le luați împreună. În felul acesta, îi dezvoltați capacitatea de a lua și singură unele decizii. |
Nu-l dați afară din pat!
Pentru femei, stresul prelungit și supărarea pe partenerul de viață sunt cele mai puternice cauze ale inhibării dorinței sexuale.
Este o reacție moștenită din perioada dinaintea inventării mijloacelor anticoncepționale, care vă protejează de stresul suplimentar al unei sarcini ce ar apare în condiții de nesiguranță și lipsă de sprijin.
Așa că dacă vă certați cu EL, sau dacă de săptămâni în șir veniți epuizată după problemele și discuțiile de la serviciu, este absolut normal să vă doriți să fiți lăsată să adormiți fără a mai face dragoste.
La bărbați, în schimb, conflictele (familiale sau la serviciu) cresc nivelul de testosteron și vasopresină, stimulându-le erecția și nevoia de contact sexual.
Cu cât EA îl respinge mai mult, cu atât LUI îi crește încă mai mult atât nivelul hormonal, cât și dorința de a-și atinge scopul.
Iar dacă aveți de-a face cu un bărbat ce funcționează după codul emoțional binar, abilitatea LUI de a înțelege și accepta refuzul este foarte redusă. Așa că este destul de probabil să treacă, tot în regim binar, de la tandrețe la violență, pentru a-și atinge scopul
SFAT PENTRU EA:De aceea, dacă detectați la EL o dorință sexuală marcată, ce este mai degrabă intensificată de refuzul dvs., verificați dacă pentru dvs. este totuși acceptabil să aveți o relație intimă. Dacă da, luați o pauză de 20-25 de minute în care să vă îngrijiți. Faceți o baie cu spumă, ascultați muzica preferată, plimbați-vă puțin pe-afară, beți o ciocolată caldă sau vorbiți la telefon cu cea mai bună prietenă (pe teme amuzante, fără să vă plângeți!). Oricare dintre aceste activități va reduce nivelul de cortizon din sângele dvs. și vă va face mai dornică să vă bucurați de atingerile intime. Iar orgasmul este cel mai eficient destresant! |
SFAT PENTRU EL:Dacă dacă detectați la EA o dorință sexuală redusă, ce scade încă mai mult dacă insistați sau apelați la diferite forme de șantaj emoțional, verificați ce și cât știți despre nivelul EI de stres din ultima vreme, înainte de a lua această situație drept o ofensă personală. Oferiți-i un abonament la sesiuni de masaj, sau spumă de baie ori lapte de corp cu aromele care îi plac, găsiți o modalitate amuzantă în care să-i abateți gândul de la ceea ce o preocupă, înainte de a-i face avansuri. Iar când ajungeți în pat, prelungiți preludiul, astfel încât să-i înflăcărați mai întâi imaginația și inima, înainte de a-i cuceri trupul. Iar astfel și plăcerea dvs. va fi mai mare! |
Cum să procedez ca să reușesc?
Vă propunem să alegeți (singur/ă sau în cuplu) una dintre aceste strategii și să o aplicați de-a lungul acestei săptămâni.
Veți descoperi astfel că abilitățile emoționale pot fi dezvoltate și valorificate mai bine decât până acum.
Iar apoi, în fiecare din săptămânile următoare alegeți o altă strategie pe care să o aplicați. Veți descoperi cum comunicarea, cooperarea, susținerea reciprocă, toleranța și amuzamentul vor înlocui tensiunile și nemulțumirile de până acum.
Și dacă considerați că aveți nevoie de sprijin profesionist, puteți apela la Coachingul de cuplu NLP.