Am loc alături de tine?

am-loc-langa-tine

Observați o plajă plină ochi de turiști într-o zi de vară și observați cum își delimitează oamenii propriul lor spațiu. Unii își întind prosoapele cât mai aproape de apă, alții cauta un refugiu într-un mic golf, iar alții prefera să aibă în spate protecția falezei masive. Starea de bine depinde adesea de faptul că v-ați găsit locul, și asta pare să fie suficient.

În timp ce corpul nu are nevoie de chiar atât de mult spațiu, există o altă parte din tine care își revendică un spațiu bine definit, a cărui mărime variază de la o situație la alta.

De ce distanță ai nevoie între tine și o altă persoană? Îți place apropierea altor persoane ori îți place să le ții la o distanță de o lungime de braț? Sau preferi să stea la o distanță mai mare?

Și prezența persoanei iubite alături de tine este confortabilă? Ai senzația că-ți ia din spațiu, sau din contră, că îl extinde?

Este unul dintre subiectele ce vor fi abordate în cadrul seminarului SmartEmotions pentru Cupluri, pe 7 și 8 martie 2015. Îți poți face o idee despre ce s-a petrecut acolo trecând prin acest scurt exercițiu de auto-coaching.

Mărimea spațiului necesar și problema locului ideal pentru noi sunt subiecte spre care rar ne îndreptăm atenția. Dar ele stau la baza senzației de confort și siguranță, în lipsa căreia prezența celorlați devine o sursă de stres.

Aceste rânduri vă vor ajuta să vă elucidați acest subiect, iar exercițiile prezentate nu doar vă vor face conștienți de preferințele personale, ci vă vor permite să optimizați modul în care vă delimitați propriul spațiu în cadrul vieții de cuplu.

Cum ne găsim locul în lume?

Pentru asta, fiecare dintre voi se va accepta exact așa cum este, pentru a-și descoperi spațiul potrivit. Căutarea acestui spațiu vă va releva propria personalitate. Acest procedeu presupune să vă descoperiți spațiul mai degrabă, decât să îl delimitați.

Cum vă descoperiți propriul loc într-o cameră?

În una dintre cărțile sale, Carlos Castaneda povestește cum, împreună cu Don Juan și Don Genaro, a învățat să devină el însuși în întregime. Una dintre primele lecții a fost să-și găsească propriul loc într-o cameră.

Este important să faceți acest exercițiu mai întâi când sunteți singur în cameră; apoi îl puteți asocia și cu ceilalți membrii ai familiei.

  1. Intră în cameră în momentul în care este liniște și nu există riscul să fii deranjat/ă.
  2. Fără să te gândești prea mult și fără să alegi în mod conștient, așează-te în locul care îți atrage atenția.
  3. Închide ochii și așteaptă să devii conștient/ă de locul în care te-ai așezat. Pare să fie confortabil?
  4. Repetă de mai multe ori acest exercițiu, schimbând locul în cameră, până când îl vei găsi pe cel care să-ți convină de minune. Este posibil chiar să trebuiască să muți ceva mobile în jurul tău.
  5. Descoperă nu doar locul ideal, ci și orientarea ideală a corpului. Este  posibil să ieși din cameră, dacă nu-ți găsești aici locul dorit, și să îl cauți în altă parte a casei.
  6. Odată ce l-ai găsit, acest spațiu va rămâne locul ideal pentru tine. În orice moment și indiferent de starea de spirit, aici te vei simți liniștit/ă și întregit/ă. Acest loc poate fi cel în care ai obiceiul să citești, să lucrezi, să vorbești la telefon sau, pur și simplu, locul în care îți place să stai.

Pot să stau și eu cu tine?

Când și persoana iubită și-a găsit, independent, locul ideal, împărtășiți-vă descoperirile și faceți câteva verificări:

  1. Ați ales cumva exact același loc? Dacă da, așezați-vă împreună acolo și experimentați mai multe modalități în care vă puteți poziționa acolo. Cu onestitate, împărtășiți-vă experiențele, senzațiile, ideile care vă vin în minte și emoțiile pe care le trăiți. Dacă este cazul, negociați cea mai bună variantă în care să vă puteți bucura amândoi de acel loc.
  2. Locurile voastre sunt unul lângă altul? Pare a fi cazul ideal. Descoperiți ce se întâmplă cu senzațiile voastre atunci când persoana iubită stă alături: sunt întărite, sunt inhibate sau sunt modificate? Dacă este cazul, negociați cea mai bună variantăde așezare unul lângă celălalt.
  3. Locurile voastre sunt la distanță unul de altul, eventual în camere diferite? Discutați despre ce înseamnă asta pentru voi. Descoperiți cum, eventual, puteți să le apropiați sau cum puteți asigura măcar contactul vizual între cele două poziții.

Cum vă descoperiți locul în afara locuinței?

Odată ce v-ați descoperit locul ideal în interiorul casei, „luați-l” cu voi și găsiți un spațiu în exterior, aproape de locuința voastră, unde să-l puteți extinde. Repetați cele două mexplorări de mai sus, încercați variante diferite, până când, ca și în interior, veți găsi locul care vă convine de minune.

Iar dacă locurile voastre sunt departe unul de celălalt, descoperiți împreună cu persoana iubită cea mai bună variantă de a vă bucura de ele. Poate vă acordați libertatea de a fi singuri, atunci când simțiți nevoia, sau vă invitați reciproc în locul preferat, pentru clipe de tandrețe sau în momente dificile.

Cum vă descoperiți locul pat?

Tradițional, patul este locul unde dormim – dar și unde facem dragoste. În primele săptămâni de conviețuire, inconștient, luptăm pentru a ocupa cea mai bună poziție atât pentru somn, cât și pentru plăcerile erotice. Aceste poziții pot fi similare – sau nu.

Este dreptul fiecăruia dintre voi de a descoperi și profita de poziția, orientarea și apropierea care îi produce maximul de confort.

Iar dacă, de exemplu, unul doarme mai bine cu capul spre Est, iar celălalt cu capul spre Vest, acceptați acest lucru ca pe ceva normal și găsiți cele mai bune soluții în privința pernelor, saltelelor și cuverturilor pe care le folosiți.

Am loc lângă tine, chiar dacă stau invers

 

Și poate veți (re)descoperi plăcerea cu care copiii vin dimineața în patul părinților, atunci când vă veți schimba poziția în care ați dormit pentru clipele de intimitate ce vă pot marca începutul zilei.

Spațiul personal și emoțiile primare

Acum vă dați seama că metoda folosită pentru a vă descoperi propriul spațiu, implică să vă reconectați la intuiție și emoții.

Odată găsit, acel loc începe să fie ancorat de emoțiile primare:

  • apărat cu furie, dacă este încălcat sau ocupat abuziv,
  • cedat de frică, dacă ocupantul este agresiv,
  • respins cu dezgust, dacă a fost murdărit (fizic sau emoțional) printr-un comportament nedemn,
  • acceptat cu tristețe, dacă avem impresia că nu avem alternativă.

Așa că acum puteți evalua care dintre aceste emoții de auto-apărare sunt asociate cu patul vostru sau cu locul vostru preferat.

Prezența emoțiilor de auto-apărare indică tensiuni în cadrul cuplului, ce pot fi eliminate prin (re-)negocierea modului în care utilizați spațiul comun.

Iar funcționalitatea cuplului este cu atât mai mare cu cât emoțiile sociale sunt mai intense și durabile:

  • tandrețea cu care invităm persoana iubită să vină în spațiul nostru preferat,
  • pasiunea cu care face dragoste sau alte lucruri plăcute (discuții, pregătirea mesei sau alte activități comune etc.),
  • încrederea de a-i permite să aibă oricând acces la spațiul nostru intim,
  • bucuria de a fi împreună oriunde și oricând.

Finalizați exercițiul discutând despre cum puteți face ca aceste emoții să fie mai frecvent și mai intens în viața voastră de cuplu.

Fiți cu adevărat împreună!

În povestea să „Tales of Power”, faptul că nu știa nici ce să facă, nici încotro să meargă, îl făcea pe Castaneda să fie trist și singur. Don Juan i-a spus că nicio tehnică din lume nu îl va scăpa de singurătate.

Pentru a vă descoperi propriul loc, descoperiți mai întâi cine sunteți cu adevărat, urmându-vă propria natură profundă, acționând, fiind printre oameni și, nu în ultimul rând, iubind scânteia vieții.

Iar apoi, în cuplu, puteți să vă îmbogățiți trăirile, să vă diversificați experiențele și să permanentizați bucuria și plăcerea, folosind inteligent relația dintre emoții și spațiul intim.

Leave A Comment

Nu ai niciun produs în coș.

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golRevenire la magazin